- Minyak untuk menumis
- Pati santan (sebiji kelapa)
- 1 cawan sos tomato
- Garam secukup rasa
- 1 ekor ayam, digoreng separuh masak
BAHAN DIKISAR
- 10 biji cili merah
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm lengkuad
- 1 camca teh jintan manis
- 1 camca teh jintan putih
- 1 camca besar ketumbar
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1 cawan gajus
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga wangi
- Masukkan pati santan dan sos tomato, kacau perlahan. Biar sehingga kuah pekat, kemudian angkat
- Letak ayam di dalam dulang bakar. Tuang dan sapu sos pada seluruh ayam. Bakar daging ayam mengguna api perlahan
- Sambil membakar ayam, ulang menyapu sos ke atasnya sehingga daging ayam masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan