Ahad, 14 Mac 2010

AYAM GOLEK

  • Minyak untuk menumis
  • Pati santan (sebiji kelapa)
  • 1 cawan sos tomato
  • Garam secukup rasa
  • 1 ekor ayam, digoreng separuh masak

BAHAN DIKISAR

  • 10 biji cili merah
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuad
  • 1 camca teh jintan manis
  • 1 camca teh jintan putih
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1 cawan gajus

CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga wangi
  2. Masukkan pati santan dan sos tomato, kacau perlahan. Biar sehingga kuah pekat, kemudian angkat
  3. Letak ayam di dalam dulang bakar. Tuang dan sapu sos pada seluruh ayam. Bakar daging ayam mengguna api perlahan
  4. Sambil membakar ayam, ulang menyapu sos ke atasnya sehingga daging ayam masak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan