Ahad, 14 Mac 2010

DAGING IKATAN KASIH

  • 2 camca besar minyak masak
  • 2 camca besar sos cili
  • 5 camca besar kicap pekat
  • 2 cawan pati rebusan ayam
  • 1 camca besar lada sulah
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 5 camca besar pes tomato
  • 5 biji buah keras, dicincang
  • 1 kg daging lembu, dihiris nipis

BAHAN DIKISAR

  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 cm halia
  • 5 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar dan masukkan sos cili, kicap pekat, pati rebusan ayam, lada sulah, minyak sapi, pes tomato dan buah keras
  2. Kacau bahan tumis sehingga pekat. Bahagikan bahan tumis kepada dua
  3. Masukkan daging pada satu bahagian dan masak 10 atau sehingga daging lembut
  4. Susun di dalam piring dan tuangkan sebahagian bahan tumis pada daging hiris. Hidang ketika panas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan