Sabtu, 13 Mac 2010

KARI KEPALA IKAN


  • 500 g minyak masak
  • 500 g rempah kari
  • 1 liter santan
  • 200 g perahan asam jawa
  • 500 g bendir, dipotong kecil
  • 500 g terung, dipotong kecil
  • 3 kg kepala ikan merah
  • Sedikit garam

BAHAN TUMIS


  • 300 g bawang putih, dicincang
  • 500 g bawang merah, dicincang
  • 300 g halia, dicincang
  • 200 g kulit kayu manis
  • 20 g bunga lawang
  • 20 g buah pelaga
  • 10 g bunga cengkih
  • 30 g halba campur
  • 30 g daun kari

CARA MEMBUATNYA


  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia diikuti bahan tumis lain. Kacau sehingga wangi
  2. Masukkan rempah kari, santan, perahan asam jawa, bendir dan terung. Kacau sebentar
  3. Masukkan kepala ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga masak
  4. Bubuh garam dan serbuk perasa sebelum dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan