Ahad, 14 Mac 2010

KEK KEJU

  • 1 biji epal hijau, dibuang kulit
  • 500 ml air
  • 2 camca besar gula halus
  • 3 cm kulit kayu manis, ditumbuk
  • 2 camca besar keju mascarpone
  • 4 biji prun, dihiris
  • 5 g kismis
  • 1 biji kulit oren, dikisar
  • 2 camca besar pati perahan oren
  • 2 camca besar gula aising
  • 30 ml sos coklat

CARA MEMBUATNYA

  • Masukkan epal, air dan gula di dalam periuk dan panaskan di atas api perlahan sehingga epal separuh masak
  • Keluarkan epal, buat lubang pada tengah epal
  • Untuk inti,masukkan kulit kayu manis, keju mascarpone, prun, kismis, kulit oren, pati perahan oren dan gula aising di dalam satu bekas. Pukul bahan sehingga kembang dan naik
  • Bubuh bahan inti di dalam lubang epal. Hidang epal dengan sos coklat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan