Sedikit minyak
1 liter santan
1 ekor ayam,dipotong 12
Sedikit garam
BAHAN TUMIS
230 g cili kisar
500 g kerisik
240 g bawang merah, ditumbuk
80 g bawang putih, ditumbuk
80 g halia, ditumbuk
70 g lengkuas, ditumbuk
2 camca besar serbuk kari ayam
1 camca besar jintan putih, dtumbuk
1 camca besar serbuk kunyit
1 camca besar serbuk ketumbar
2 helai daun ketumbar, dihiris
5 batang serai, dititik
Sedikit kulit kayu manis
CARA MEMBUATNYA
- Masukkan minyak dalam kuali, Biar sehingga panas,tumis semua bahan tumis sehingga wangi
- Masukkan santan dan ayam dan biar sehingga ayam lembut
- Apabila kuah hampir kering ,bubuh garam dan serbuk perasa.Angkat dari dapur dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan