Jumaat, 12 Mac 2010

RENDANG AYAM ARMADA



Sedikit minyak
1 liter santan
1 ekor ayam,dipotong 12
Sedikit garam
BAHAN TUMIS

230 g cili kisar
500 g kerisik
240 g bawang merah, ditumbuk
80 g bawang putih, ditumbuk
80 g halia, ditumbuk
70 g lengkuas, ditumbuk
2 camca besar serbuk kari ayam
1 camca besar jintan putih, dtumbuk
1 camca besar serbuk kunyit
1 camca besar serbuk ketumbar
2 helai daun ketumbar, dihiris
5 batang serai, dititik
Sedikit kulit kayu manis

CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan minyak dalam kuali, Biar sehingga panas,tumis semua bahan tumis sehingga wangi
  2. Masukkan santan dan ayam dan biar sehingga ayam lembut
  3. Apabila kuah hampir kering ,bubuh garam dan serbuk perasa.Angkat dari dapur dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan