Ahad, 14 Mac 2010

UDANG SERI PELAMIN

  • 1 kg udang galah, dibelah belakangnya
  • 2 biji limau nipis, diambil perahannya
  • Garam secukup rasa
  • 1 camca besar serbuk kunyit
  • 4 biji cili merah, dikisar
  • 2 ulas bawang putih , dikisar
  • 1 biji kelapa, diparut
  • 1 biji telur ayam, dipukul
  • 2 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 2 batang serai, dititik

CARA MEMBUATNYA

  1. Bersihkan udang
  2. Gaul udang bersama perahan limau nipis, garam dan kunyit
  3. Tumis bahan kisar dan masukkan kelapa parut, telur, daun kunyit dan serai. Gaul rata.
  4. Sumbat bahan bergaul kelapa pada belakang udang
  5. Panggang sehingga udang masak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan