Ahad, 14 Mac 2010

KEK LAPIS MALAM BERINAI

  • 80 g pastri paf
  • 50 g krim pastri
  • 1 biji buah kiwi, dihiris
  • 1 biji strawberi, dihiris
  • 1 biji buah pic, dihiris
  • 30 g puri mangga
  • 5 g gula aising
  • 2 helai daun pudina

CARA MEMBUATNYA

  1. Canai pastri paf dan potong membujur
  2. Masukkan di dalam ketuhar sehingga masak
  3. Apabila masak sapukan krim pastri dan letak hirisan kiwi, strawberi, pic dan puri mangga. Lakukan lapis demi lapis. Hiaskan dengan gula aising dan daun pudina

CARA MEMBUAT KRIM PASTRI

  • 500 ml susu segar
  • 5 biji kuning telur, dipukul
  • 120 g gula
  • 75 g tepung jagung
  • Sedikit air

CARA MEMBUATNYA

  1. Masak susu segar, telur dan gula
  2. Kacau di atas api perlahan. Masukkan tepung jagung, sedikit air dan kacau sehingga likat. Apabila sudah masak, angkat dan sejukkan seketika

DAGING IKATAN KASIH

  • 2 camca besar minyak masak
  • 2 camca besar sos cili
  • 5 camca besar kicap pekat
  • 2 cawan pati rebusan ayam
  • 1 camca besar lada sulah
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 5 camca besar pes tomato
  • 5 biji buah keras, dicincang
  • 1 kg daging lembu, dihiris nipis

BAHAN DIKISAR

  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 cm halia
  • 5 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar dan masukkan sos cili, kicap pekat, pati rebusan ayam, lada sulah, minyak sapi, pes tomato dan buah keras
  2. Kacau bahan tumis sehingga pekat. Bahagikan bahan tumis kepada dua
  3. Masukkan daging pada satu bahagian dan masak 10 atau sehingga daging lembut
  4. Susun di dalam piring dan tuangkan sebahagian bahan tumis pada daging hiris. Hidang ketika panas

UDANG SERI PELAMIN

  • 1 kg udang galah, dibelah belakangnya
  • 2 biji limau nipis, diambil perahannya
  • Garam secukup rasa
  • 1 camca besar serbuk kunyit
  • 4 biji cili merah, dikisar
  • 2 ulas bawang putih , dikisar
  • 1 biji kelapa, diparut
  • 1 biji telur ayam, dipukul
  • 2 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 2 batang serai, dititik

CARA MEMBUATNYA

  1. Bersihkan udang
  2. Gaul udang bersama perahan limau nipis, garam dan kunyit
  3. Tumis bahan kisar dan masukkan kelapa parut, telur, daun kunyit dan serai. Gaul rata.
  4. Sumbat bahan bergaul kelapa pada belakang udang
  5. Panggang sehingga udang masak

AYAM GOLEK

  • Minyak untuk menumis
  • Pati santan (sebiji kelapa)
  • 1 cawan sos tomato
  • Garam secukup rasa
  • 1 ekor ayam, digoreng separuh masak

BAHAN DIKISAR

  • 10 biji cili merah
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuad
  • 1 camca teh jintan manis
  • 1 camca teh jintan putih
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1 cawan gajus

CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga wangi
  2. Masukkan pati santan dan sos tomato, kacau perlahan. Biar sehingga kuah pekat, kemudian angkat
  3. Letak ayam di dalam dulang bakar. Tuang dan sapu sos pada seluruh ayam. Bakar daging ayam mengguna api perlahan
  4. Sambil membakar ayam, ulang menyapu sos ke atasnya sehingga daging ayam masak

KEK KEJU

  • 1 biji epal hijau, dibuang kulit
  • 500 ml air
  • 2 camca besar gula halus
  • 3 cm kulit kayu manis, ditumbuk
  • 2 camca besar keju mascarpone
  • 4 biji prun, dihiris
  • 5 g kismis
  • 1 biji kulit oren, dikisar
  • 2 camca besar pati perahan oren
  • 2 camca besar gula aising
  • 30 ml sos coklat

CARA MEMBUATNYA

  • Masukkan epal, air dan gula di dalam periuk dan panaskan di atas api perlahan sehingga epal separuh masak
  • Keluarkan epal, buat lubang pada tengah epal
  • Untuk inti,masukkan kulit kayu manis, keju mascarpone, prun, kismis, kulit oren, pati perahan oren dan gula aising di dalam satu bekas. Pukul bahan sehingga kembang dan naik
  • Bubuh bahan inti di dalam lubang epal. Hidang epal dengan sos coklat

Sabtu, 13 Mac 2010

KRIM KARAMEL

  • 1 liter susu cair
  • 200 g serbuk vanila flan

CARA MEMBUATNYA

  • Panaskan susu, kacau perlahan-lahan sehingga mendidih
  • Masukkan serbuk vanila flan di dalamnya
  • Masukkan bahan di dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk 4 jam sebelum dihidang

KARI KEPALA IKAN


  • 500 g minyak masak
  • 500 g rempah kari
  • 1 liter santan
  • 200 g perahan asam jawa
  • 500 g bendir, dipotong kecil
  • 500 g terung, dipotong kecil
  • 3 kg kepala ikan merah
  • Sedikit garam

BAHAN TUMIS


  • 300 g bawang putih, dicincang
  • 500 g bawang merah, dicincang
  • 300 g halia, dicincang
  • 200 g kulit kayu manis
  • 20 g bunga lawang
  • 20 g buah pelaga
  • 10 g bunga cengkih
  • 30 g halba campur
  • 30 g daun kari

CARA MEMBUATNYA


  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia diikuti bahan tumis lain. Kacau sehingga wangi
  2. Masukkan rempah kari, santan, perahan asam jawa, bendir dan terung. Kacau sebentar
  3. Masukkan kepala ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga masak
  4. Bubuh garam dan serbuk perasa sebelum dihidang

SUP GEARBOX WARISAN

BAHAN

  • 200 gm pes sup gearbox istimewa
  • 1 liter air rebus (stok)
  • 200 gm gearbox yang telah direbus
  • 100 gm daun sup dan daun bawang
  • 50 gm bawang goreng

CARA MEMASAK

  • Masak pes menggunakan air rebusan sehingga mendidih dengan api perlahan
  • Masukkan gearbox dan biarkan lima minit atau sehingga ia mendidih semula
  • Kemudian taburkan potongan daun sup, daun bawang serta bawang goreng apabila hendak dihidang

KUIH TRADISIONAL KELANTAN ( TEPONG BOKO UBI KAYU' - BETUL TAK..?)



Bahan-bahan (Lapisan bawah)

1 Ketul ubi kayu - disagat dan diperah airnya
Daun pandan + air (Lebih kurang 2 cawan - bergantung kepada kuantiti ubi kayu)- mesin dan ditapis- ambil airnya
Gula secukup rasa
Campur kesemuanya dan kukus sehingga masak, sejukkan dan boleh dimakan bersama lapisan atas.

Lapisan atas (kuahnya)

1 cawan santan pekat
1 cawan air
Garam secukup rasa
daun pandan disimpul
2-3 sudu besar tepung beras

Campur kesemuanya dan dimasak menggunakan api kecil sehingga pekat.

Hasilnya memang sedap, rugi jika tidak cuba tambahan penggunaan 100% daun pandan, membangkitkan aroma, rasa dan warna yang original tanpa bahan pengawit..
Ada sesetengah tempat kuih ini di kenali sebagai kuih talam tapi lapisan bersantan hendaklah pekat dan dicurah keatas kuih sebelum dipotong.

JANTUNG PISANG GORENG



Bahan-bahan
1 biji jantung pisang - diracik 1cm dan rendam dengan air garam seketika - basuh dan toskan
Ditumbuk
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
20 biji cili padi
Sedikit ikan bilis / udang kering
Belacan (Jika suka)
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Lada merah / hijau - dihiris serong
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasak

Panaskan minyak
Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing dan naik minyak
Masukkan jantung pisang, goreng sehingga masak
Masukkan garam secukup rasa, bawang besar dan lada, biar seketika - angkat dan hidangkan

IKAN PATIN MASAK GULAI MASAM



Bahan-bahan
1 ekor (600gm) Ikan Patin
1 senduk Tempoyak
10 biji Cili Padi
1/2 inci Kunyit
2 helai Daun kesum
Air
Garam secukup rasa

Cara-cara memasak

i. Cili padi, kunyit dan tempoyak ditumbuk
ii. Masuk bahan yang telah ditumbuk tadi, daun kesum dan air kedalam periuk, panaskan sehingga mendidih
iii Masukkan ikan dan garam. Apabila masak, angkat dan hidangkan.
Lauk kegemaran aku dan adik.. nyum.nyum, sedaaapnya..

KEK UBI KAYU



Bahan-bahan
250gm Mentega/Margerin - biarkan pada suhu bilik
250gm Gula ( cuma gunakan 200gm gula)
250gm Telur (gred B 5 biji)
250gm Tepung naik sendiri (Jika tepung biasa + 1 sudu teh baking powder) - diayak sekurang2nya 2 kali
1 ketul ubi kayu sederhana besar diparut
1 sudu teh Vanila
Sedikit Pewarna kuning (Jika suka)
200gm susu cair (1/2 tin)
Cara membuatnya
Mentega, gula dipukul sehingga kembang
Masukkan telur, vanilla dan pewarna sedikit demi sedikit
Selang selikan tepung, ubi kayu dan susu cair - seeloknya gunakan kaedah kaup dan balik bagi mendapat hasil yang terbaik. Jika mesin, gunakan kelajuan yang sederhana.
Bakar sehingga masak.

DAGING PEDAS

BAHAN

  • 5 camca besar minyak masak
  • 120 gm bawang merah, ditumbuk
  • 100 gm bawang putih, ditumbuk
  • 2 camca besar serbuk cili
  • 500 gm daging lembu, dipotong nipis
  • 1 cm kayu manis
  • 1 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 30 gm asam jawa, diramas dengan 10 ml air dan tapis airnya

BAHAN HIASAN

  • 2 camca besar bawang goreng

CARA MEMBUAT

  • Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang merah,putih dan serbuk cili
  • Masukkan daging lembu dan gorengsehingga daging empuk
  • Masukkan kulit kayu manis, daun pandan, garam, gula dan air asam jawa. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan

SAGU ARMADA

  1. 400 g biji sagu
  2. 1.5 liter air
  3. 1 cawan pati santan
  4. Secubit garam
  5. Air gula melaka, secukupnya

CARA MEMBUATNYA

  • Rebus biji sagu bersama air sehingga kembang. Angkat dan sejat
  • Bubuh sagu dalam acuan sesuai
  • Biarkan beberapa jam di dalam peti sejuk
  • Didihkan seketika pati santan dan bubuh garam
  • Hidang sagu bersama pati santan dan air gula melaka

KETAM GORENG MAMAK

2 kg ketam
1 liter minyak masak

BAHAN PERAP
30 g halia,ditumbuk
300 g bawang merah, ditumbuk
300 g bawang putih, ditumbuk
300 g rempah kari daging
300 g serbuk kunyit
300 g halba campur
500 g tepung jagung
20 g daun kari
2 biji telur, dipukul

CARA MEMBUATNYA
  • Gaul semua bahan perap sehingga sebati
  • Masukkan ketam dan gaul dengan bahan perap.Biar semalaman
  • Panaskan minyak dan goreng ketam sehingga masak
  • angkat dan sejat ketam sebelum dihidang

Jumaat, 12 Mac 2010

RENDANG AYAM ARMADA



Sedikit minyak
1 liter santan
1 ekor ayam,dipotong 12
Sedikit garam
BAHAN TUMIS

230 g cili kisar
500 g kerisik
240 g bawang merah, ditumbuk
80 g bawang putih, ditumbuk
80 g halia, ditumbuk
70 g lengkuas, ditumbuk
2 camca besar serbuk kari ayam
1 camca besar jintan putih, dtumbuk
1 camca besar serbuk kunyit
1 camca besar serbuk ketumbar
2 helai daun ketumbar, dihiris
5 batang serai, dititik
Sedikit kulit kayu manis

CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan minyak dalam kuali, Biar sehingga panas,tumis semua bahan tumis sehingga wangi
  2. Masukkan santan dan ayam dan biar sehingga ayam lembut
  3. Apabila kuah hampir kering ,bubuh garam dan serbuk perasa.Angkat dari dapur dan hidangkan.