- 500 g minyak masak
- 500 g rempah kari
- 1 liter santan
- 200 g perahan asam jawa
- 500 g bendir, dipotong kecil
- 500 g terung, dipotong kecil
- 3 kg kepala ikan merah
- Sedikit garam
BAHAN TUMIS
- 300 g bawang putih, dicincang
- 500 g bawang merah, dicincang
- 300 g halia, dicincang
- 200 g kulit kayu manis
- 20 g bunga lawang
- 20 g buah pelaga
- 10 g bunga cengkih
- 30 g halba campur
- 30 g daun kari
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia diikuti bahan tumis lain. Kacau sehingga wangi
- Masukkan rempah kari, santan, perahan asam jawa, bendir dan terung. Kacau sebentar
- Masukkan kepala ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga masak
- Bubuh garam dan serbuk perasa sebelum dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan