- 1 biji epal hijau, dibuang kulit
- 500 ml air
- 2 camca besar gula halus
- 3 cm kulit kayu manis, ditumbuk
- 2 camca besar keju mascarpone
- 4 biji prun, dihiris
- 5 g kismis
- 1 biji kulit oren, dikisar
- 2 camca besar pati perahan oren
- 2 camca besar gula aising
- 30 ml sos coklat
CARA MEMBUATNYA
- Masukkan epal, air dan gula di dalam periuk dan panaskan di atas api perlahan sehingga epal separuh masak
- Keluarkan epal, buat lubang pada tengah epal
- Untuk inti,masukkan kulit kayu manis, keju mascarpone, prun, kismis, kulit oren, pati perahan oren dan gula aising di dalam satu bekas. Pukul bahan sehingga kembang dan naik
- Bubuh bahan inti di dalam lubang epal. Hidang epal dengan sos coklat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan