Sabtu, 13 Mac 2010

DAGING PEDAS

BAHAN

  • 5 camca besar minyak masak
  • 120 gm bawang merah, ditumbuk
  • 100 gm bawang putih, ditumbuk
  • 2 camca besar serbuk cili
  • 500 gm daging lembu, dipotong nipis
  • 1 cm kayu manis
  • 1 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 30 gm asam jawa, diramas dengan 10 ml air dan tapis airnya

BAHAN HIASAN

  • 2 camca besar bawang goreng

CARA MEMBUAT

  • Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang merah,putih dan serbuk cili
  • Masukkan daging lembu dan gorengsehingga daging empuk
  • Masukkan kulit kayu manis, daun pandan, garam, gula dan air asam jawa. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan