Sabtu, 13 Mac 2010

KEK UBI KAYU



Bahan-bahan
250gm Mentega/Margerin - biarkan pada suhu bilik
250gm Gula ( cuma gunakan 200gm gula)
250gm Telur (gred B 5 biji)
250gm Tepung naik sendiri (Jika tepung biasa + 1 sudu teh baking powder) - diayak sekurang2nya 2 kali
1 ketul ubi kayu sederhana besar diparut
1 sudu teh Vanila
Sedikit Pewarna kuning (Jika suka)
200gm susu cair (1/2 tin)
Cara membuatnya
Mentega, gula dipukul sehingga kembang
Masukkan telur, vanilla dan pewarna sedikit demi sedikit
Selang selikan tepung, ubi kayu dan susu cair - seeloknya gunakan kaedah kaup dan balik bagi mendapat hasil yang terbaik. Jika mesin, gunakan kelajuan yang sederhana.
Bakar sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan